Liens

Articles

Catégories

lettre d’information de transition pays bas may 2017


Transitie Nieuws – mei 2017

Transition Towns Nederland <communicatie@transitiontowns.nl> 8 mai 2017 à 17:24
Répondre à : Transition Towns Nederland <communicatie@transitiontowns.nl>

 

Heel veel mensen bouwen lokaal aan het omschakelen naar een mooiere, duurzame samenleving. Aan alternatieven voor schone energie- en voedselproductie, aan een eerlijke en circulaire economie en aan een hechtere relatie tussen mens en natuur. Transitie Nederland brengt het verhaal dat deze initiatieven vertellen in kaart. We zijn de Nederlandse tak van het internationale Transition Town Network. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!
Wordt deze mail niet goed getoond? Klik hier om de nieuwsbrief in je browser te bekijken.

Transitie Nederland: updates

15 mei: Transitie NL & the REconomy: How to hack an economy from below?


We gaan weer transitieverhalen vertellen! Lynn van Transitie Nederland geeft op 15 mei samen met OtherWise een worksop aan studenten over REconomy. Kom je ook? Klik hier voor het facebook evenement.

Lokaal geld

Een transitieverhaal door Lydwien. Ook een Transitieverhaal schrijven? Mail naar lynn@transitiontowns.nl.


De Brixton pound

Geld lijkt iets zo alledaags dat we nauwelijks stilstaan bij de vraag wat geld eigenlijk is. Waarom zou je ook. Je kunt er je boodschappen mee betalen. Of misschien soms wel niet – wat je al hoofdbrekens genoeg bezorgt. Hoezeer geld ook een gegeven mag lijken; het is een door mensen gecreëerd sociaal construct. Dat betekent dat we geld ook op een totaal andere manier kunnen ontwerpen. Als lokaal geld bijvoorbeeld.

Waarom zouden we dat willen? Op het huidige geldsysteem valt het een en ander aan te merken. Ik noem kort een paar punten. Zo wordt meer dan 95 procent van geld zoals wij dat kennen gecreëerd door commerciële banken, in de vorm van een schuld. Wanneer je een hypotheek afsluit komt het geld voor je huis niet van de spaarrekeningen van anderen. Het wordt gecreëerd met een druk op de knop: was er eerst 0 euro, nu staat er twee ton op je rekening. Met hiertegenover jouw belofte dat je deze schuld terugbetaalt – inclusief rente. Een voor banken zeer lucratief systeem dat ervoor zorgt dat onze economie moet blijven groeien. Het geld om meer terug te betalen dan je hebt geleend moet tenslotte ergens vandaan komen. Met alle gevolgen van dien voor het welzijn van mens en planeet. Ook verlaat geld veel regio’s makkelijker dan dat het er binnenkomt. Van elke euro die je besteedt bij een grote keten of multinational blijft er maar een paar cent in de regio. De rest gaat naar het hoofdkantoor, aandeelhouders, et cetera. Ten koste van de lokale economie. Dat kan ook anders.

Wat moet ik me erbij voorstellen? Lokaal geld vind je in allerlei soorten en maten. Veel initiatieven hebben als doel om gemeenschappen socialer, groener en/of economisch sterker te maken. In de Londense wijk Brixton kun je ondernemers betalen in Brixton Pound. In tegenstelling tot ponden die bij grote ketens worden besteed verlaten de Brixton Pounds de wijk minder snel. Daarnaast stimuleren ze dat ondernemers lokaal inkopen. In verschillende Keniaanse sloppenwijken zorgt een lokale geldsoort ervoor dat bewoners met elkaar kunnen handelen ondanks het gebrek aan regulier geld in de wijk.

En dichter bij huis? Ook in Nederland gebeurt er van alles op het gebied van lokaal geld. Een van de partijen die actief is op dit gebied is Qoin. Qoin creëert samen met gemeenten, instellingen, het lokale bedrijfsleven en inwoners zogenaamde gemeenschapsmunten volgens het ‘SamenDoen’-model. Met SamenDoen bundelen deze spelers hun krachten om hun lokale gemeenschap socialer, groener en economisch sterker te maken. In SamenDoen worden mensen bijvoorbeeld beloond met ‘munten’ wanneer ze aankopen doen bij de bakker om de hoek, deelnemen aan een bewonerscommissie, afval scheiden of mee helpen met een uitje van het zorgcentrum. Zo komen de munten in omloop als waardering voor een positieve bijdrage aan de gemeenschap, in plaats van als schuld.


Een deelneemster aan SamenDoen in de gemeente Tholen, samen met haar man en de met munten betaalde elektrische fiets.

En daar kunnen mensen mee betalen? Jazeker, bij lokale ondernemers. Een deelneemster van SamenDoen in de gemeente Tholen spaarde zoveel munten met haar vrijwillige inzet in een zorgcentrum dat ze er een elektrische fiets van kon kopen. Onderling kunnen inwoners de munten ook besteden, voor vriendendiensten en burenhulp. Al met al met als effect dat lokale waarde, zowel economisch als sociaal, aan de regio wordt gebonden en versterkt.

Lydwien werkt voor Qoin. Ze heeft deze blog geschreven op persoonlijke titel. Lees de hele versie van dit Transitieverhaal, inclusief extra informatie, op onze website.

Westerveld Ruilt!

Een transitieverhaal geschreven door King Thung, sinds 2009 actief bij Transition Town Westerveld en andere initiatieven. Ook een Transitieverhaal schrijven? Mail naar lynn@transitiontowns.nl.
Transition Town Westerveld liep lekker tussen 2009 en 2014. Eigenlijk was het heel eenvoudig om op dit gebied actief te zijn. De tijd was er rijp voor, iedereen had het over klimaatverandering en veel (oudere) personen hadden veel tijd. Er bleken meer mensen een bijdrage te willen leveren aan de toekomst van de aarde en de plaatselijke kranten werkten graag mee. En wat is het fijn om gelijkgestemden te ontmoeten! Inmiddels, 8 jaar later, is de naam Transition Town Westerveld komen te vervallen en zijn de groepen hun eigen weg gegaan.

Een van die groepen is Westerveld Ruilt, de LETS kring, volgens zeggen de grootste en actiefste van het land. Net als de meeste goede initiatieven begon het met iemand die een goed idee had en daar wat mensen bij zocht. En op juli 2011 ging de website dan de ether in.

In december 2012 meldde zich het honderdste lid aan, in april 2014 het tweehonderdste en op het moment van schrijven hebben we 326 leden. Uiteraard gaat het niet alleen om het aantal leden en een 5% blijkt niet actief te zijn, maar de grote meerderheid is behoorlijk actief en enthousiast.


In een LETS kring kun je dingen doen en aanbieden die in het economisch verkeer niet gezien, gewaardeerd en zeker niet betaald worden. Dus krijgen we allerlei leuke, creatieve werkzaamheden aangeboden of gevraagd. Maar ook als we wat weg willen doen of iets nodig hebben, vragen we eerst Westerveld Ruilt, en zo hebben veel dingen een tweede, derde of vierde leven gekregen. Je moet er even mee aan de slag, dan krijg je de smaak al snel te pakken en wil je niet anders.

Zie westerveldruilt.nl voor meer informatie.

Transition Network: internationaal nieuws

Transitie initiatieven in Hongarije

Transition Communities Hungary 2016

Transition Communities Hongarije

Dit inspirerende filmpje laat zien waar onze collega’s in Hongarije mee bezig zijn!

Transitie in Wallonië

Een groepje Belgische studenten heeft een aantal filmpjes gemaakt over Transitieprojecten in Wallonië! Hier vind je een interview met de studenten en een overzicht van de (Franstalige) filmpjes, met onder andere een weggeefmarkt in Brussel en een repair café in Namen.
Hier staat de Nederlandse Transitiebeweging voor!
Een filmpje van Dorotea Pace
  

Zelf aan de slag? Hier vind je verschillende handleidingen over hoe je met Transitie kunt beginnen.
Terugblik

People’s Climate March

Op zaterdag 29 april vond de People’s Climate March plaats in Amsterdam. Ook Transitie Nederland roep de overheid op om veel serieuzer werk te maken van de transitie naar een duurzame en eerlijke economie.

Video over het weekend van de Nieuwe Economie

Weekend van de Nieuwe Economie 2017!
Een filmpje van Dorotea Pace
Vorige maand was Transitie Nederland aanwezig bij het Weekend van de Nieuwe Economie. Met zo’n 100 vakbondslieden, boeren, klimaat- en mensenrechtenactivisten, ondernemers, kunstenaars en meer begonnen we met het bouwen aan een overkoepelende beweging. Heb je deze video over het weekend al gezien?
Toekomstige evenementen
7 t/m 13 mei: Global Divestment Mobilisation

Tijdens deze wereldwijde mobilisatie roepen we ook in Nederland onze publieke instellingen op de banden met de fossiele industrie te verbreken. Divesteer, trek alle investeringen weg uit kolen, olie en gas en breek met de klimaatdestructie van de fossiele industrie! Van 7 t/m 13 mei laten we de diversiteit van onze beweging zien: van creatieve acties op universiteiten tot het overhandigen van brieven aan pensioenfondsen, van zangkoren in Amsterdam tot een ludieke actie op het strand in Den Haag. Doe mee: check hier welke acties er op de kaart staan en laat weten bij welke actie je aanwezig wilt zijn!
13 mei: Strategiedag bloedzuigercampagne

Sluit je aan bij een ludiek actieteam en ‘adopteer’ een multinational! Vanaf 29 mei met als ontknoping 16 juni organiseert Milieudefensie een verkiezing onder een vijftal multinationals die een kei zijn in handelsverdragen in hun voordeel gebruiken. Vijf actieteams ‘adopteren’ in april, mei en juni een van de multinationals. Deze vijf teams gaan met elkaar de strijd aan: wiens multinational wint de Bloedzuigeraward?

16 mei: Een ander soort geld – de Utrechtse Euro

STRO (Social Trade Organisation) ontwikkelde een nieuw soort digitaal geld: @nder geld. Na Sardinië (Sardex.net), Bristol (Bristol Pound), Groningen en Wageningen is nu Utrecht aan de beurt om een eigen munt in gebruik te nemen.
Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe werkt het precies? Twan Luttikhold van STRO geeft een frisse blik op wat we samen met dit nieuwe geld kunnen bereiken.

15 mei: Democratie en de vrije markt
Bas van Bavel, Ewald Engelen en John Grin spreken in Pakhuis de Zwijger over de ondergang van de vrije markteconomie, de democratie als slachtoffer en commons als de way out.
20 mei: 5e actieconferentie Code Rood

Op deze dag komen we samen met iedereen die betrokken is of betrokken wil worden bij Code Rood, de klimaatactie in de Amsterdamse haven van 22 tot 25 juni. In de ochtend is er werktijd voor de werkgroepen. In de middag zijn er verscheidene workshops (bijvoorbeeld een legal workshop, of een workshop leren mobiliseren). Ook is er in de middag een speciaal gedeelte met focus op nieuwe mensen, zodat het nuttig en leuk is voor mensen die nog niet betrokken zijn om langs te komen. Check voor updates ook het Facebook evenement!

Ander nieuws

Brei Nederland (gas)vrij

De gaswinning in Groningen zorgt al jaren voor aardbevingsellende. Het is tijd dat we een einde breien aan gas. Voor het klimaat en voor Groningers: ze hebben lang genoeg in de kou gestaan. In 100 dagen breien Milieudefensie en kunstenares Agnes Bakker de grootste deken van het land. Daarmee laten we met z’n allen zien dat we gedupeerde Groningers een warm hart toedragen, en vragen we de nieuwe regering Nederland duidelijkheid te geven over hoe en wanneer de gaskraan dicht gaat. Kijk op de actiepagina hoe jij mee kunt doen. Toffe foto’s, speciale breipatronen, een Breicafe bij jou in de buurt en meer info, je vindt het allemaal hier.

Artikelen of tips over projecten in je buurt of dorp zijn van harte welkom! We staan altijd open voor leuke zelfgemaakte artikelen. Mail naar fleur@transitiontowns.nl.

Transition Towns zijn netwerken van groepen burgers in steden, buurten en dorpen die bezig zijn met de transitie van hun wonen, werken en leven naar minder olie-afhankelijk, meer duurzaam en meer sociaal.

Piekolieklimaatverandering en de daarmee samenhangende economische crises zijn de belangrijkste drijfveren om in beweging te komen voor het herstel van de veerkracht van zowel mens als natuur.

Wij steunen de ontwikkeling van de kracht, de creativiteit en de intelligentie van mensen uit alle lagen, in een veelvoud aan kleinschalige, sociale en duurzame projecten.


Volg ons ook via:
Facebook: Transitie Nederland of doe actief mee in de facebookgroep Nederland in Transitie
Website: www.transitienederland.nl

 

This email was sent to transitionfrance@gmail.com

Transition Towns Nederland · Gooierstraat 9 · Deventer, Overijssel 7416 XA · NetherlandsEmail Marketing Powered by MailChimp

Les commentaires ne sont pas possibles.